Ta bilen till Annecy

Ta bilen till Annecy

Den som vill se lite mer av sin semester kan med fördel välja bilen. Den ger både friheten för spontana eller planerade utflykter. Med bilen blir både resan till målet en upplevelse och sedan förstås målet.

 

Börja med att planera

Att planera sin resa med bil är lika roligt som att sedan köra. Ett tips är att samla ihop gänget som ska med och sedan tillsammans inventera vilka önskemål man har. Ska det vara korta eller långa turer. Med eller utan övernattning. Kanske hinner man med två utflyktsmål på samma dag och sträcka. Tänk på att inte ha för bråttom. Med bilen kan man i lugn och ro ta sig fram och stanna när något spännande dyker upp. Se till att ha en plan B ifall något oförberett inträffar så som att resan tog längre tid än beräknat.

 

Ha rätt försäkringar

Se till att kolla upp försäkringarna för alla som ska med i god tid innan resan. Den som reser med egen bil bör kolla att registreringsbevis och bilförsäkring ligger i handskfacket. För den personliga delen behöver man ha med koll på vad som gäller för hemförsäkringen och reseförsäkring om inte det ingår. Från försäkringskassan beställer man ett Europiskt sjukförsäkringskort.

 

Vägtullar och avgifter

På många vägar i Europa är det vanligt med betalstationer för vägavgifter. På vissa ställen kan man betala dessa i förväg. Med en dekal som man fäster på rutan visar man att avgiften är betald. Det går bra att både betala kontant eller med kort men ett tips är att ha mycket småmynt i bilen för snabbast passage.

 

Den som reser på vintern

Vintertid måste man kolla upp vilka regler som gäller för vinterdäck. Det här kan skilja sig ganska mycket mellan olika länder. Därför måste den som reser med sin bil från Sverige kolla upp vilka regler som gäller i de länder man kommer att passera.

I Tyskland till exempel måste alla fordon ha ändamålsenlig utrusning vid vinterväglag. Det innebär att det ska vara dubbfria vinterdäck. Dubbar är förbjudet – i likhet med i Polen. Är det däremot torra eller regnvåta vägar fungerar sommardäck bra. När man sedan kommer till Frankrike finns inga krav på vinterdäck och dubbdäcken är till viss del tillåtna.