La Vieille Ville – Gamla stan

La Vieille Ville – Gamla stan

Det klara rena vattnet från Annecysjön rinner ut i floden Thiou och bildar en mängd kanaler som löper genom La Vieille Ville, gamla stan. Den del av staden som bildar dess historiska centrum och som även brukar kallas Frankrikes (eller Alpernas) Venedig. Här finns en mängd konst och historiska sevärdheter att besöka eller varför inte bara strosa runt i de vackra gränderna.

Ett medeltida Frankrike

Genom trånga smala kullerstensbelagda gator och kanaler tar besökarna sig fram mellan gator som kantas av medeltida vackra byggnader, butiker och pittoreska restauranger. Mot kanalerna finns fortfarande husens trappor som leder ned till vattnet, ett minne från den tiden då det gick att ta sig fram med båtar här. Numera blockeras kanalerna av slussar längs vägen. Och den som kommer under högsäsong möts av den fantastiska blomsterprakten som smyckar kanaler, planteringar och urnor utsatta där så passar.

 

Historiska byggnader

Här finns även Annecys berömda byggnad Ville d’Annecy et Vieille, ett fängelse från 1200-talet. Numera även Frankrikes näst mest fotograferade byggnad efter Eiffeltornet. Passa också på att besöka Château d’Annecy som är ett praktfullt och imponerande slott från 1100-talet, tidigare hem åt grevarna av Genève. Med utsikt från något av tornen kan den som vill njuta av en panoramautsikt över sjön och staden. Missa inte heller att besöka den berömda kärleksbron, Le Pont des Amours, med sin romantiska omgivning. Ett skickligt exempel på den gjutjärnsarkitektur som kom i början av 1900-talet.

 

Besök en marknad

Flera gånger i veckan finns möjligheten att besöka matmarknaden som erbjuder ett stort utbud av lokala produkter så som ost, korv, bröd och choklad. För att inte tala om den goda glassen med så många smaker att det kan vara svårt att begränsa sig. En gång i månaden finns det även en loppmarknad att besöka för den som vill göra annorlunda och spännande fynd.